Android 15: Google introduceert nieuwe beveiligingsfuncties
Nieuws en trends

Android 15: Google introduceert nieuwe beveiligingsfuncties

Jan Johannsen
16-5-2024
Vertaling: machinaal vertaald

Met de tweede bètaversie voegt Google verschillende functies toe aan Android 15 die diefstal minder aantrekkelijk moeten maken en je gegevens over het algemeen beter moeten beschermen.

De smartphone met Android 15 herkent wanneer hij uit je hand wordt gegrist en neemt automatisch beschermende maatregelen. Google introduceert ook een "Private Space" waarin je bijzonder gevoelige apps kunt beveiligen.

Diefstal herkennen en gestolen goederen minder aantrekkelijk maken

Veel van de keynotes die tijdens Google's ontwikkelaarsconferentie I/O werden gepresenteerd gepresenteerde AI-functies zullen vroeg of laat ook beschikbaar zijn op Android. Met Android 15 zal kunstmatige intelligentie aan de hand van gegevens van de bewegingssensoren herkennen wanneer een smartphone wordt gestolen. Dit geldt met name voor het geval de mobiele telefoon uit de hand wordt gegrist en de dief snel vlucht. De smartphone moet dan automatisch vergrendelen.

Als de diefstaldetectie niet werkt omdat de bewegingen te onopvallend zijn, kan de smartphone worden vergrendeld of op afstand worden gelokaliseerd met de functie "Zoek mijn apparaat". Als de locatie bekend is, moet je altijd contact opnemen met de politie en niet op eigen houtje handelen uit zelfbescherming. Het is ook mogelijk om de telefoon op afstand terug te zetten naar de fabrieksinstellingen om je gegevens te wissen en zo te beschermen.

Je kunt de antidiefstalbeveiliging in Android 15 ook uitschakelen.
Je kunt de antidiefstalbeveiliging in Android 15 ook uitschakelen.
Bron: Google

Dieven resetten ook vaak hun buit om deze makkelijker te kunnen verkopen. Maar dit wordt moeilijker met Android 15. Voor smartphones en tablets die als gestolen zijn gemarkeerd, is het noodzakelijk om in te loggen met het vorige Google-account, zelfs na een reset naar de fabrieksinstellingen, om ze weer in gebruik te kunnen nemen.

Als extra beveiligingsmaatregel kun je aangeven dat de smartphone verdere autorisatie nodig heeft, zelfs als deze ontgrendeld is. Er is dan bijvoorbeeld een pincode, patroon of biometrische bevestiging nodig om de lokalisatie van het apparaat uit te schakelen of de time-out van het scherm te verlengen. Andere beveiligingsrelevante instellingen op de telefoon of in het Google-account moeten ook op deze manier worden bevestigd.

Private Space: apps dubbel beveiligen

"Private Space" geeft Android 15 een kluis voor gevoelige apps op systeemniveau. In deze ruimte kun je bijvoorbeeld bankieren-apps opslaan. Toegang vereist hernieuwde verificatie via vingerafdruk of PIN. De bijbehorende apps zijn vooraf niet zichtbaar. Hun meldingen verschijnen pas als je de ruimte ontgrendelt.

U moet ook het privégedeelte ontgrendelen.
U moet ook het privégedeelte ontgrendelen.
Bron: Google

Sommige smartphonefabrikanten bieden al vergelijkbare systemen in hun gebruikersinterfaces. Nu wordt dit beveiligingsniveau standaard geleverd voor Android. Het kan ook worden gebruikt om apps te beveiligen die zelf geen verdere verificatie nodig hebben.

Android 15 wordt nog efficiënter

Verder - vooral technologische - veranderingen op de achtergrond zijn bedoeld om de efficiëntie van Android 15 te vergroten. Google heeft het bijvoorbeeld over het verminderen van het stroomverbruik bij het starten van apps met 4,56 procent. Bij het opnieuw opstarten zou het systeem gemiddeld 0,8 seconden of 1,5 procent sneller moeten starten. De opstarttijd voor de camera zou met gemiddeld 4,48 procent worden verkort - en met maar liefst 6,6 procent tijdens een koude start.

"dav1d" is een nieuwe softwaredecoder in Android 15. Deze zou tot drie keer sneller zijn. Deze zou tot drie keer krachtiger zijn dan de eerder gebruikte decoder "AV1". Met de nieuwe kunnen sommige instapmodellen en modellen uit het middensegment nu ook HD AV1-video's afspelen.

Google begint ook met het toevoegen van een nieuwe laag genaamd "Angle" aan de Vulkan grafische interface. Deze zou in 2026 volledig verantwoordelijk moeten zijn voor Open GL ES.

Multitasking op grote schermen en meer

Voor apparaten met grote schermen zal Android 15 multitasking nog handiger maken. Google laat je split-screen combinaties van twee apps opslaan en bewaren als pictogrammen op het startscherm. Zo kun je ze met één klik oproepen.

Je kunt split-screen combinaties opslaan als pictogrammen op het startscherm.
Je kunt split-screen combinaties opslaan als pictogrammen op het startscherm.
Bron: Google

In Android 15 kun je ook kiezen in welke grammaticale vorm het apparaat je aanspreekt: onzijdig, vrouwelijk, mannelijk of helemaal niet gepersonaliseerd. Deze optie was voorheen alleen beschikbaar in het Frans en zal binnenkort beschikbaar zijn voor alle talen die dit onderscheid maken.

Je kunt binnenkort kiezen hoe Android je aanspreekt.
Je kunt binnenkort kiezen hoe Android je aanspreekt.
Bron: Google

Je kunt alle nieuwe functies van Android 15 Beta 2 vinden in deze blogpost van Google.

Beta versie beschikbaar voor meer apparaten

Met Beta 2 is Android 15 ook beschikbaar voor meer smartphones en tablets dan alleen Google's eigen Pixel-apparaten. Je kunt de testversie installeren op onder andere de Xiaomi 14, Xiaomi 13T Pro en Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, de Honor Magic6 Pro en Honor Magic V2, de Nothing Phone (2a), de Oneplus 12 en Oneplus Open of de Lenovo Tab Extreme.

De Beta 2 van Android 15 is beschikbaar voor geselecteerde apparaten van talloze fabrikanten.
De Beta 2 van Android 15 is beschikbaar voor geselecteerde apparaten van talloze fabrikanten.
Bron: Google

Dit is het volgende met Android 15

De tweede bèta moet alle belangrijke nieuwe functies in Android 15 bevatten. In juni en juli wil Google vooral werken aan de stabiliteit van de software. Daarna volgt de release van de definitieve versie in de nazomer of herfst. De ervaring leert echter dat fabrikanten dit pas in de maanden daarna aanpassen voor hun apparaten.

Google's schema voor Android 15.
Google's schema voor Android 15.
Bron: Google
Omslagfoto: Jan Johannsen

20 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar
Jan Johannsen
Content Development Editor
jan.johannsen@galaxus.de

Als leerling op de basisschool zat ik met veel klasgenoten in de woonkamer van een vriend om de Super NES te spelen. Nu krijg ik de nieuwste technologie in handen en test ik het voor je. De afgelopen jaren bij Curved, Computer Bild en Netzwelt, nu bijDigitec en Galaxus. 


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar