De beste smartphone-aanraders van de redactie - editie november 2023
Gids

De beste smartphone-aanraders van de redactie - editie november 2023

Jan Johannsen
8-11-2023
Vertaling: machinaal vertaald

We hebben de afgelopen maanden talloze smartphones getest en beoordeeld. Hier zijn onze favorieten.

Sinds de mei-editie van onze top smartphone picks, hebben we 23 nieuwe smartphone reviews gepubliceerd. Maar slechts een paar zijn ons zo dierbaar geworden dat we ze aanbevelen. Lees hier waarom juist deze smartphones indruk op ons hebben gemaakt en voor wie ze goed zijn.

Sony Xperia 5 V: meer controle bij het maken van foto's en video's (Michelle)

Mijn huidige favoriet is de Sony Xperia 5 V. Het heeft alles wat ik me kan wensen in een smartphone in een handige verpakking met een 6,1-inch OLED-scherm.

 • Producttest

  Sony Xperia 5 V: ideaal voor het maken van content

  van Michelle Brändle

De camera maakt goede foto's en biedt opties om nog meer uit RAW-afbeeldingen te halen. De hardware en software werken geweldig. Met een lange batterijlevensduur en een krachtige chip ben je uitgerust voor lange dagen en creatief werk. Er zijn zelfs een aantal handige apps vooraf geïnstalleerd voor het bewerken van foto's, video's en audio. Dit maakt de Sony Xperia 5 V een slimme metgezel als je onderweg je foto's en video's wilt bewerken. Bovendien is hij voorzien van een MicroSD-sleuf en een hoofdtelefoonaansluiting. Maar er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan.

Als je bereid bent om nog meer geld te investeren, is de Sony Xperia 1 V een andere optie. De prestaties blijven vrijwel hetzelfde, maar de telefoon is met 6,5 inch groter en heeft een extra telelens.

Vouwbare telefoons hebben het moeilijk (Michelle)

Ik had graag een opvouwbare smartphone aanbevolen. Maar noch de Motorola Razr 40 Ultra noch de Samsung Galaxy Z Fold 5 hebben me volledig voor zich gewonnen. En de Oppo Find N3 Flip, de opvolger van mijn vorige favoriet, de Oppo Find N2 Flip, wordt hier niet uitgebracht. Oppo en OnePlus trekken zich steeds meer terug uit Europa, laatst nog uit Zwitserland. Daarom kan ik de Find N2 Flip niet langer aanbevelen. Als je echter absoluut vastbesloten bent om een opvouwbare telefoon te kopen, zou ik nog steeds de Find N2 Flip aanraden (als je er nog een kunt bemachtigen).

Pixel 8 Pro vanwege de telelens of de Fairphone 5 voor een schoon geweten (Jan)

Ik ben de afgelopen maanden vooral gecharmeerd geweest van de Pixel 8 Pro en de Fairphone 5, om heel verschillende redenen.

Bij de Pixel 8 Pro is het vooral de telelens met 5x zoom die me over de streep trok. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van de hoofdcamera. Het heeft ook een zeer helder display, geen afgeronde hoeken en snelle software-updates. Google voorziet zijn Pixel-apparaten altijd als eerste van updates - en garandeert voor het eerst zeven hele jaren updates voor de 8 Pro.

 • Producttest

  Pixel 8 Pro review: de telefotocamera heeft me overtuigd

  van Jan Johannsen

Wat spreekt de nieuwste Pro tegen? De Pixel 7 Pro is nog steeds erg goed en heeft ook een uitstekende camera. Daarnaast is mijn collega Lorenz meer tevreden dan verwacht over de Pixel 8, die helemaal geen telelens heeft.

Als het gaat om de Fairphone 5, vind ik het idee achter het toestel goed - een smartphone die makkelijker te repareren is, gemaakt van veel gerecyclede materialen of in ieder geval duurzaam gewonnen grondstoffen. Daarnaast zorgen de naar verluidt hogere ethische normen tijdens het hele productieproces voor een schoon geweten.

 • Producttest

  Fairphone 5 getest: een smartphone voor de eeuwigheid

  van Jan Johannsen

En voor dit zuivere geweten hoef je veel minder compromissen te accepteren dan bij de voorgangers. De vijfde editie van de Fairphone is eindelijk een goede smartphone in het middensegment geworden. Hij mag dan wel duurder zijn dan vergelijkbaar uitgeruste modellen, maar als je de Fairphone 5 echt acht jaar gebruikt, zoals de fabrikant van plan is, relativeert dat de investering. Je zou een heel jaar extra software-updates moeten krijgen in vergelijking met Google.

Nokia G42: niemand heeft meer een telefoon nodig dan deze (Lorenz)

Als een smartphone gewoon een van je vele dagelijkse items is, dan is de Nokia G42 misschien iets voor jou. De Finse fabrikant grijpt terug op oude sterke punten. De 6,56 inch telefoon is robuust, kan door de gebruiker worden gerepareerd en heeft een uitstekende batterijduur. Ondanks het feit dat de Nokia minder dan 250 frank of euro kost, is de camera behoorlijk.

 • Producttest

  Hoeveel moet een smartphone kosten? De Nokia G42 is net zo solide als vroeger

  van Lorenz Keller

Natuurlijk moet je wel wat inleveren op de processor en het scherm, maar niet zoveel dat je er in het dagelijks gebruik last van hebt. Met andere woorden, je krijgt een allround solide instapmodel voor weinig geld.

iPhone 15: de prijs-kwaliteitsverhouding onder de iOS-apparaten (Flo)

In plaats van saaie modelupdates heeft Apple zijn basis-iPhone veel liefde gegeven. Hij heeft een OLED-scherm met 2.000 nits piekhelderheid in HDR. Dan is er Dynamic Island als uitbreiding van de notch. En - eindelijk - een USB-C poort.

 • Producttest

  iPhone 15: oude wijn in nieuwe zakken of een serieus Pro-alternatief?

  van Florian Bodoky

Daarnaast heeft de iPhone 5 eindelijk dezelfde matte achterkant als de Pro-modellen. Hierdoor is hij beter bestand tegen vingerafdrukken en ik verkies dit boven de glanzende look. Aan de softwarekant gebruik ik iOS graag als mobiel kantoor; je kunt de iPhone gewoon aansluiten op een scherm. Ik mis de extra cameralens van het Pro-model niet - vooral vanwege het grote prijsverschil. In combinatie met het formaat van 6,1 inch is de iPhone 15 voor mij het perfecte pakket.

Jouw beurt: wat is op dit moment jouw favoriete smartphone? Laat het ons weten in de comments!

Headerafbeelding: Jan Johannsen

37 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar
Jan Johannsen
Content Development Editor
jan.johannsen@galaxus.de

Als leerling op de basisschool zat ik met veel klasgenoten in de woonkamer van een vriend om de Super NES te spelen. Nu krijg ik de nieuwste technologie in handen en test ik het voor je. De afgelopen jaren bij Curved, Computer Bild en Netzwelt, nu bij Digitec en Galaxus. 


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

 • Skeleton Loader

 • Skeleton Loader

 • Skeleton Loader

Opmerkingen

Avatar