"De Lijn: Waarom Saoedi-Arabië's ambitieuze stad van de toekomst niet optimaal is
Nieuws en trends

"De Lijn: Waarom Saoedi-Arabië's ambitieuze stad van de toekomst niet optimaal is

Vertaling: machinaal vertaald

Met het sensationele grootschalige project "The Line" wil Saoedi-Arabië een 170 kilometer lange stad in de woestijn bouwen. "The Circle" zou wiskundig gezien efficiënter zijn.

In oktober 2022 begon de bouw van het megaproject "The Line", een 170 kilometer lange geplande stad in de woestijn van Saudi-Arabië. Negen miljoen mensen moeten worden gehuisvest in een gebied van slechts 34 vierkante kilometer - een gebied vergelijkbaar met Hockenheim, waar slechts 21.000 mensen wonen. Dit moet worden bereikt door een unieke stedenbouwkundige planning: "The Line" moet bestaan uit twee lange rijen wolkenkrabbers van 500 meter hoog die op een afstand van 200 meter tegenover elkaar staan en de woestijnstad als een muur omsluiten. Bovendien moet het stedelijk leven er zo duurzaam mogelijk zijn: Voor auto's is geen plaats in de futuristische stad en de hele energievoorziening moet emissievrij zijn.

In een paper gepubliceerd in "Nature Partner Journal Urban Sustainability" in juni 2023 stellen wiskundige Rafael Prieto-Curiel en natuurkundige Dániel Kondor van de Complexity Science Hub Wenen dat "De Lijn" vanuit wiskundig oogpunt niet bijzonder duurzaam is. "Een lijn is de minst efficiënte vorm voor een stad," zegt Prieto-Curiel in een persbericht. "Er is al een reden waarom de mensheid 50.000 steden heeft gebouwd, die allemaal een soort van rond zijn."

Het grootste probleem met de gekozen geometrische vorm zijn de enorme afstanden: Als je willekeurig twee mensen uit de geplande stad kiest, liggen ze gemiddeld 57 kilometer uit elkaar, zoals Prieto-Curiel en Kondor hebben berekend. Ter vergelijking: in de Zuid-Afrikaanse metropool Johannesburg (waar in de metropoolregio een vergelijkbaar aantal inwoners woont als "De Lijn" in de toekomst zou moeten zijn, maar die 3357 vierkante kilometer beslaat) liggen twee mensen gemiddeld slechts 33 kilometer uit elkaar.

Die geplante Smart City «The Line»: In der saudi-arabischen Region Neom soll die Planstadt »The Line« entstehen. Die Bauarbeiten haben im Oktober 2022 begonnen.
Die geplante Smart City «The Line»: In der saudi-arabischen Region Neom soll die Planstadt »The Line« entstehen. Die Bauarbeiten haben im Oktober 2022 begonnen.
Bild: Shutterstock / Peter Hermes Furian

In "De Lijn" moet het mobiliteitsprobleem worden opgelost door een hogesnelheidstrein. Deze zou echter ongeveer 86 stations nodig hebben, zodat iedereen een halte op loopafstand heeft. De vele haltes verlengen de duur van de reis - bovendien kan een trein op deze manier niet de gewenste hoge snelheden bereiken. Door de vele stops zou iemand gemiddeld meer dan 60 minuten onderweg zijn naar zijn bestemming, zo berekenen Prieto-Curiel en Kondor.

Het voordeel van tweedimensionale steden

. Een veel efficiëntere oplossing ligt voor de hand, zeggen de twee onderzoekers: "De Cirkel". Als de wolkenkrabbers die gepland zijn in "The Line" binnen een cirkelvormig gebied zouden zijn geplaatst, zouden de problemen met de uitdijende afstanden zijn opgelost. Een cirkel met dezelfde oppervlakte als "The Line" (34 vierkante kilometer) heeft een diameter van slechts 6,6 kilometer. Twee willekeurig gekozen mensen zouden dan een gemiddelde afstand van 2,9 kilometer tot elkaar hebben. Een hogesnelheidstrein zou helemaal niet nodig zijn, omdat theoretisch alles op loopafstand is. Een paar extra buslijnen en fietsen zouden voldoende zijn. De ronde stadsvorm zou minder sensationeel zijn, maar nog steeds "het meest wenselijk, omdat het de woon-werkafstand en de energiebehoefte voor transport vermindert", schrijven Prieto-Curiel en Kondor. . De belangrijkste reden voor het voordeel is dat een cirkelvormig gebied wiskundig gezien tweedimensionaal is, terwijl een lijn eendimensionaal is. In één dimensie schaalt het aantal bereikbare plaatsen lineair met de afstand die iemand bereid is te lopen - terwijl in twee dimensies het aantal toeneemt met het kwadraat van de afstand. Bovendien zijn eendimensionale structuren veel kwetsbaarder dan structuren in hogere dimensies. Als er bijvoorbeeld ergens binnen "De Linie" brand uitbreekt, zijn duizenden mensen direct afgesneden van een groot deel van de stad. Het project zet mensen in ieder geval aan tot discussie over stedelijke vormen, zegt Prieto-Curiel, "en dat is enorm belangrijk omdat steden groeien, vooral in Afrika."

Spectrum van de wetenschap

Wij zijn partners van Spektrum der Wissenschaft en willen goede informatie toegankelijker voor je maken. Volg Spektrum der Wissenschaft als je de artikelen leuk vindt . Originalartikel auf Spektrum.de


Titelbild: Shutterstock / Corona Borealis Studio

84 mensen vinden dit artikel leuk


User AvatarUser Avatar
Spektrum der Wissenschaft
Wissenschaft aus erster Hand

Deskundigen uit wetenschap en onderzoek doen verslag van de huidige bevindingen op hun gebied - deskundig, authentiek en begrijpelijk.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

  • Skeleton Loader

  • Skeleton Loader

  • Skeleton Loader

Opmerkingen

Avatar