De verwarrende gebruiksvoorwaarden van Adobe: De fabrikant neemt stelling
Nieuws en trends

De verwarrende gebruiksvoorwaarden van Adobe: De fabrikant neemt stelling

Vertaling: machinaal vertaald

De huidige gebruiksvoorwaarden van Adobe hebben veel mensen van hun stuk gebracht. De vraag is gerezen of Adobe nu zijn AI voedt met de gegevens van zijn gebruikers. Adobe ontkent dit en schrijft de voorwaarden duidelijker.

Recentelijk publiceerde Adobe een nieuwe versie van zijn eigen gebruiksvoorwaarden. In het volgende artikel leg ik uit wat er precies is veranderd en waarom mensen hierdoor van hun stuk zijn gebracht. Ik leg ook uit hoe je je kunt afmelden voor hun analyseprogramma.

 • Nieuws en trends

  Adobe analyseert je afbeeldingen: Hoe bescherm je jezelf ertegen

  van Michelle Brändle

Met het oog op de onduidelijkheden zal Adobe de formulering in de gebruiksvoorwaarden aanpassen. Dit moet uiterlijk 18 juni 2024 gebeuren. In de tussentijd verduidelijkt het bedrijf zijn duidelijke standpunt in een blogpost over zijn standpunt

We hebben nog nooit generatieve AI getraind met content van klanten, ons het werk van een klant toegeëigend of toegang verleend tot content van klanten buiten de wettelijke vereisten om. We hebben ook geen van deze praktijken overwogen als onderdeel van de recente update van de Servicevoorwaarden.
Adobe in zijn blogpost over de huidige situatie

Adobe legt uit dat het belangrijk is om gebruiksvoorwaarden te blijven ontwikkelen. Deze moeten echter ook begrijpelijk zijn. Het bedrijf geeft ook aan welke gebieden Adobe duidelijker wil maken.

Dit zijn de belangrijkste onderdelen, inclusief een toelichting:

 • "Je bent eigenaar van je content. Deze content zal nooit worden gebruikt om een generatieve AI te trainen." In het gedeelte over licentieverlening maakt Adobe duidelijk dat er geen afstand wordt gedaan van deze eigendomslicentie.
 • "Adobe traint geen generatieve AI met content van klanten." Adobe wil deze verklaring toevoegen aan de gebruiksvoorwaarden. Dit is bedoeld om duidelijk te maken dat Adobe "wettelijk verplicht is zich hieraan te houden". De Adobe Firefly software wordt alleen getraind op een dataset van gelicenseerde content inclusief autorisatie (bijvoorbeeld van Adobe Stock)."
 • "Je hebt de keuze om wel of niet deel te nemen aan het productverbeteringsprogramma van Adobe. Je kunt je op elk moment afmelden. Adobe gebruikt de verzamelde gebruiksgegevens en inhoudskenmerken om de productervaring te verbeteren en nieuwe functies te ontwikkelen."
 • "Hoe je je precies afmeldt voor het verbeterprogramma kun je ook vinden in mijn artikel hierboven. "Je kunt je op elk moment afmelden. Adobe gebruikt de verzamelde gebruiksgegevens en inhoudskenmerken om de productervaring te verbeteren en nieuwe functies te ontwikkelen."
 • "De licenties die Adobe gebruikt om zijn producten namens jou te verbeteren, zijn beperkt tot wat noodzakelijk is. Adobe gebruikt de wettelijke auteursrechten en vult deze aan met eenvoudige voorbeelden." De licenties worden apart vermeld en verder beperkt.
 • "Je content wordt uitsluitend gescand voor clouddocumenten. Zoals bij alle platforms dient dit om ervoor te zorgen dat er geen illegaal materiaal wordt gebruikt. Seksueel misbruik van kinderen bijvoorbeeld. Als het automatische systeem hier een probleem ontdekt, controleert een medewerker het handmatig. Anders gebeurt dit alleen via een ondersteuningsverzoek van jou of bijvoorbeeld als de content is ingesloten in een openbare website."

In het huidige privacybeleid heeft Adobe al geformuleerd dat alleen getraind personeel zal worden ingezet voor handmatige controles.

Adobe betreurt ook dat de gebruiksvoorwaarden niet eerder zijn gemoderniseerd. Er had ook moderne, begrijpelijke taal gebruikt moeten worden. Adobe staat in nauw contact met gebruikers van haar programma's voor verdere feedback. Het bedrijf is zich ervan bewust dat het een grote verantwoordelijkheid draagt. Het moet daarom in de toekomst ook mogelijk zijn om zich duidelijk te onderscheiden van AI-training en de eigen projecten als zodanig te markeren. <p

Omslagfoto: Lucas Santos/ Unsplash

17 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

In mijn wereld achtervolgt Super Mario Stormtroopers met een eenhoorn en mixt Harley Quinn cocktails voor Eddie en Peter in de strandbar. Overal waar ik mijn creativiteit kan uitleven, tintelen mijn vingers. Of misschien komt het omdat er niets anders door mijn aderen stroomt dan chocolade, glitter en koffie. 


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar