Galaxy Watch7 Ultra: wat de nieuwe Samsung smartwatch kan - en wat niet
Nieuws en trends

Galaxy Watch7 Ultra: wat de nieuwe Samsung smartwatch kan - en wat niet

Lorenz Keller
10-7-2024
Vertaling: machinaal vertaald

Samsung reorganiseert zijn horlogeportfolio: De Galaxy Watch7 in twee formaten krijgt gezelschap van een Ultra-versie. Deze scoort vooral punten voor zijn uiterlijk en batterijgrootte.

Dit jaar is alles anders. Was er vorig jaar nog een klassieke versie van de normale Galaxy Watch in twee formaten, dit jaar lanceert Samsung voor het eerst een Galaxy Watch7 Ultra. Deze verschilt meer van de standaard Watch7 - helaas vooral visueel en niet technisch.

De Ultra is echt zo enorm

Wat een horloge! De Watch7 Ultra is groot, lomp en zwaar. In elk opzicht een knaller. Iedereen die van grote en opvallende uurwerken om zijn pols houdt, zal er dol op zijn. Maar voor velen zal de Ultra gewoon te veel van het goede zijn. En vooral op een dunnere pols ziet de smartwatch er een beetje lomp uit. Vooral omdat het horloge zoveel uitsteekt. Daarmee onderscheidt hij zich ook van de veel discretere Galaxy Watch7, zonder de Ultra.

Het volumineuze ontwerp van de Ultra past niet bij alle polsen.
Het volumineuze ontwerp van de Ultra past niet bij alle polsen.
Bron: Lorenz Keller

Wat mij meerdere keren overkwam in de hands-on: Ik drukte op de nieuwe knop, namelijk de grote kroon in het midden, om terug te gaan naar de wijzerplaat. Ik startte echter alleen de stopwatch die daar is opgeslagen. Dat is waarschijnlijk even wennen.

Grotere kast voor de Ultra, maar geen groter scherm

De Galaxy Watch7 is er in twee maten: 40 millimeter of 44 millimeter. De Ultra-versie, die voor het eerst verkrijgbaar is, meet zelfs 47 millimeter. Verrassend genoeg zijn er echter maar twee schermformaten gepland: 1,3 inch voor de normale Watch7 en 1,5 inch voor de grotere Watch7 en de Ultra. Dit betekent dat de Ultra vooral een dikkere en zwaardere kast heeft - maar geen groter scherm.

Het scherm van de Ultra en Watch7 is even groot, beide 44 millimeter.
Het scherm van de Ultra en Watch7 is even groot, beide 44 millimeter.
Bron: Lorenz Keller

De kwaliteit van het AMOLED-scherm met always-on functie is bij alle drie de modellen gelijk. Alleen qua helderheid overtreft de Ultra met 3000 nits de andere twee modellen, die 2000 nits bieden. De Exynos W1000 processor met 2 GB RAM, 32 GB geheugen en alle sensoren zijn ook identiek.

Overigens: De BioActive Sensor met optische, elektrische en bio-elektrische sensoren is een nieuw ontwerp en zou nog nauwkeuriger zijn dan zijn voorganger. De processor is naar verluidt ook drie keer sneller en 30 procent zuiniger dan de Exynos W930, die wordt gebruikt in de [Galaxy Watch6]
(/pagina/samsung-galaxy-watch-6-de-revolutie-blijft-een-awesome-smartwatch-29559). De fabrikant heeft ook de GPS verbeterd. Voor het eerst kan het verbinding maken met de satellieten op twee frequenties.

De Galaxy Watch herkent apneu

De gezondheids- en fitnessfuncties zijn hetzelfde in alle nieuwe horloges. Nieuw is dat het horloge niet alleen de slaap kan volgen met een verbeterd algoritme, maar ook apneu kan herkennen. En dat doet het zelfs volgens de criteria van een medisch apparaat. Dus als je 's nachts te veel ademhalingsonderbrekingen hebt, krijg je een melding en kun je de vermoedelijke apneu medisch laten onderzoeken. Afhankelijk van de markt kan het echter enige tijd duren voordat de functie wordt geactiveerd. De horloges kunnen worden aangesloten op het internet. De horloges kunnen op alle Android apparaten worden aangesloten, maar in combinatie met een Galaxy smartphone heb je extra functies. Bijvoorbeeld automatische reacties in messengers, die de AI suggereert op basis van eerdere gesprekken. Samsung heeft ook gebarenbesturing geïntegreerd.

De kroon kan verschillende functies krijgen.
De kroon kan verschillende functies krijgen.
Bron: Lorenz Keller

Hier is de Ultra echt beter

De Galaxy Watch7 is verkrijgbaar voor een officiële verkoopprijs van 319 frank of euro. De grotere versie kost 349 frank of euro. De prijzen zijn dus hetzelfde gebleven als vorig jaar. De Watch7 Ultra is met 679 frank of 699 euro aanzienlijk duurder. Hoe kan deze meerprijs worden gerechtvaardigd - met een vrijwel identieke basis?

Er zijn meetbare verschillen in de batterijgrootte: Hier presteert de Ultra met 590 mAh duidelijk beter dan de andere twee modellen met 300 en 425 mAh. De maximale batterijduur zou 100 uur zijn. Zelfs met sporttracking nog 48 uur.

De kast van de Ultra is robuuster: met een titanium grade 4 frame en 10 ATM waterdichtheid (ATM is de eenheid voor fysieke atmosfeer). De normale Watch7 ondersteunt slechts 5 ATM. De Ultra kan worden gebruikt van 500 meter onder zeeniveau tot 9000 meter boven zeeniveau - en bij temperaturen van min 20 tot plus 55 graden.

De sensoren op de achterkant zijn gloednieuw op alle drie de modellen.
De sensoren op de achterkant zijn gloednieuw op alle drie de modellen.
Bron: Lorenz Keller

De duurste Galaxy Watch ondersteunt voor het eerst multisporttrainingen zoals triatlon. Zwemmen, fietsen en hardlopen kunnen in één training worden gemeten. De extra derde knop op de Ultra is praktisch en kan worden gebruikt om trainingen direct te starten. Hij kan ook worden gebruikt om een noodsirene te starten.

Als je het horloge echter niet onder extreme omstandigheden gebruikt, krijg je pas echt toegevoegde waarde voor de forse meerprijs op twee gebieden. Namelijk de batterij en het ontwerp.

Verder informatie over bestellingen en de bijbehorende acties vind je op de volgende pagina's:

CH

 • Actie

  Koop de nieuwe Samsung Galaxy Watch Ultra en krijg Samsung Galaxy Buds3 gratis

D/EU

Hier vind je het andere news van de Samsung keynote:

 • Nieuws en trends

  Samsung: Wat de nieuwe Galaxy Ring kan - en waar hij zwakke punten heeft

  van Lorenz Keller

 • Nieuws en trends

  Fold6 en Flip6: Samsung geeft de opvouwbare telefoons een upgrade

  van Lorenz Keller

Omslagfoto: Lorenz Keller

15 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Gadgets zijn mijn passie - of je ze nu nodig hebt voor het kantoor thuis, voor het huishouden, voor sport en plezier of voor het slimme huis. Of natuurlijk voor de grote hobby naast het gezin, namelijk vissen.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar