Geen poen meer voor Wallace en Gromit
Nieuws en trends

Geen poen meer voor Wallace en Gromit

Vertaling: machinaal vertaald

"Aardman Animations" zit achter films gemaakt van boetseerklei zoals "Chicken Run" of "Shaun het Schaap". De wereldberoemde stop-motion studio zit nu zonder zijn belangrijkste grondstof: hittebestendige boetseerklei.

Aardman Animations, gevestigd in Bristol, boetseert al sinds de oprichting in de jaren 70 zijn iconische kleifiguren van Lewis Newplast. De boetseerklei kwam oorspronkelijk van meneer Lewis, een kunstleraar uit Londen, die het materiaal in zijn tuinhuisje maakte. Het bijzondere aan boetseerklei zijn de eigenschappen. Het is gemakkelijk te boetseren en behoudt zijn vorm zelfs onder de hete studiolampen, meldt de Daily Telegraph. Perfect voor stop motion. Maar in maart 2023 sloot de enige fabriek, Newclay Products, aan de zuidkust van Engeland.

Aardman Studios raakt snel door zijn geld heen.
Aardman Studios raakt snel door zijn geld heen.
Bild: Aardman Animations

Aardman Studios hoefde natuurlijk niet lang te wachten en kocht direct na de sluiting de resterende voorraad van Lewis Newplast op. Deze voorraad is precies genoeg voor de "Wallace and Gromit" film, die gepland staat voor 2024. Daarna is het over tot er een geschikte vervanger is gevonden.

Succes heeft ook zijn dieptepunten

Aardman staat ondertussen al in de startblokken met zijn negende animatiefilm. Op 15 december 2023 verschijnt "Chicken Run - Operation Nugget" in de bioscoop en op Netflix. Dit is het vervolg op "Chicken Run" uit 2000, dat nog steeds wordt gezien als de meest succesvolle stop-motion film aller tijden. Naast speelfilms als Chicken Run en Wallace and Gromit heeft Aardman Animations talloze korte films en series uitgebracht. "Shaun het Schaap" is een van mijn favoriete series uit mijn kindertijd.

Shaun het Schaap heeft geschitterd als serie en als film.
Shaun het Schaap heeft geschitterd als serie en als film.
Bild: Aardman Animations

Maar het zag er niet altijd zo rooskleurig uit bij Aardman. Bij een brand in het magazijn bij ons op voorraad in 2005 brandde het hele archief af, inclusief originele poppen. De studio leed nog een verlies in 2017: In dat jaar overleed de wereldberoemde originele stem van Wallace, Peter Sallis, op 96-jarige leeftijd.

Het werk zelf is extreem zwaar. Ondanks een team van 30 animatoren kan elke medewerker slechts één seconde filmmateriaal per dag maken. Op piekmomenten is dat ongeveer tweeënhalve minuut film per week.

De magie van boetseerklei

De karaktervolle figuren, de texturen en de plasticiteit inspireren me nog steeds. Dat is een heel nieuw niveau vergeleken met een tekening. De verhalen zijn ook zeker niet saai en verrassen met grappige en gekke ideeën. Sam Fell, de regisseur van de nieuwe Chicken Run film, verwoordde het in een notendop:

Alle andere vormen van animatie gaan uiteindelijk over het kopiëren van de werkelijkheid. Het zijn ofwel tekeningen van dingen uit de echte wereld of replica's in pixels en code. Maar hier worden de dingen die we maken echt tot leven gebracht. Zelfs na zoveel jaar voelt het nog steeds als een vreemd soort zwarte magie.
Sam Fell – gegenüber Daily Telegraph

De studio steekt momenteel de koppen bij elkaar om een geschikte boetseerklei als vervanging te vinden. Misschien wordt er tegen het eind van het jaar een koper gevonden voor de boetseerklei fabriek. De oude eigenaren zouden het zeker weggeven.

Omslagfoto: Aardman Animations

82 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

In mijn wereld achtervolgt Super Mario Stormtroopers met een eenhoorn en mixt Harley Quinn cocktails voor Eddie en Peter in de strandbar. Overal waar ik mijn creativiteit kan uitleven, tintelen mijn vingers. Of misschien komt het omdat er niets anders door mijn aderen stroomt dan chocolade, glitter en koffie. 


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

  • Skeleton Loader

  • Skeleton Loader

  • Skeleton Loader

Opmerkingen

Avatar