iOS 17 is klaar en beschikbaar om te downloaden: de belangrijkste nieuwe functies
Nieuws en trends

iOS 17 is klaar en beschikbaar om te downloaden: de belangrijkste nieuwe functies

Jan Johannsen
18.09.2023
Vertaling: machinaal vertaald

Apple heeft de definitieve versie van iOS 17 vrijgegeven voor installatie. De update van het besturingssysteem brengt een aantal spannende nieuwe functies naar je iPhone.

Optisch gezien brengt iOS 17 geen opvallende veranderingen, maar wel een aantal nieuwe functies. Sommige veranderingen zijn vrij klein, terwijl andere nog groter zijn. Tot de laatste categorie behoren bijvoorbeeld de stand-bymodus en NameDrop.

De nieuwe functies

Apple onthulde iOS 17 voor het eerst tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC in juni. In de maanden daarna verschenen er verschillende bètaversies die een preview van de vernieuwingen mogelijk maakten.

 • Gids

  iOS 17 Stand-bymodus: eindelijk kan de iPhone in liggende modus worden gebruikt

  van Lorenz Keller

 • Gids

  iOS 17: Zo deel je gemakkelijk foto's of contacten van iPhone naar iPhone

  van Lorenz Keller

 • Gids

  iOS 17: Hoe je een contactposter maakt

  van Jan Johannsen

 • Gids

  iOS 17: Offline kaarten maken in Apple Kaarten

  van Jan Johannsen

Maar dat is nog lang niet alles. Apple Maps kan in de routing rekening houden met oplaadpunten voor e-auto's. Facetime krijgt een antwoordapparaat voor videoberichten en de widgets worden interactiever. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om het afspelen van muziek of de verlichting direct te bedienen. . iMessage krijgt een groter boeket innovaties:

 • Filters in de zoekopdracht .- Check-in laat anderen je weg naar huis delen .- Spraakberichten weergeven als tekst (voorlopig alleen in het Engels)
 • Rechts vegen op een bericht om te antwoorden .- Nieuw menu voor de iMessage apps .- Alle stickers op één plek (Stickerdoos, synchroniseren via iCloud met andere apparaten) .- Stickers maken van je eigen foto's en geanimeerde uit Live Foto's .- Verwijder gevoelige inhoud (vooral naakt) op inkomende berichten .

  Niet alleen bij het schrijven van berichten kun je autocorrectie ongedaan maken en je eigen spelling opslaan. Je kunt dit nu ook doen wanneer je het toetsenbord gebruikt.

Met Shareplay kun je het afspelen van muziek op twee iPhones synchroniseren door ze tegen elkaar te houden tijdens NameDrop. AirDrop gaat nu door met een overdracht, zelfs als de twee iPhones te ver uit elkaar staan. Voorwaarde: beide moeten zijn aangemeld bij iCloud.

Siri reageert nu al op "Siri". Je kunt de "Hey" opslaan om de spraakassistent te activeren. Hij kan ook de context van het vorige gesprek begrijpen. Dit betekent dat je het niet elke keer alle informatie hoeft te vertellen.

In Siri kun je nu je spraakassistent gebruiken.

In Safari kun je verschillende profielen aanmaken voor tabbladgroepen, favorieten, extensies, geschiedenis en cookies. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken om je privé en zakelijk browsen te scheiden.

Safari heeft een aantal verschillende profielen.

Apple Health krijgt nieuwe functies voor geestelijke gezondheid en gezichtsvermogen.

Als je veel foto's van honden en/of katten maakt, zou de Fotos app je nu moeten helpen om ze te sorteren. Gezichtsherkenning zou de viervoeters in albums moeten sorteren.

En dat heeft lang op zich laten wachten.

En dat is nog lang niet alles. Apple heeft een nog gedetailleerder overzicht online gezet.

Wachten op live voicemail en logboek

Niet alle nieuwe functies die in juni zijn aangekondigd, zijn meteen bij de lancering van iOS 17 beschikbaar. Deels komt dat door de taal, zoals bij Live Voicemail. De directe transcriptie en weergave van berichten op je voicemail werkt voorlopig alleen in het Engels.

Apple's nieuwe Daybook-functie is direct beschikbaar bij de lancering van iOS 17.

Apple's nieuwe dagboek-app Journal is daarentegen volledig uitgesteld. Het is echter wel de bedoeling dat deze dit jaar wordt uitgebracht. Waarschijnlijk met de update naar iOS 17.1 of 17.2.

Voor deze iPhones komt iOS 17

uit. Alle iPhones vanaf de iPhone XS kunnen worden bijgewerkt naar iOS 17. Concreet betekent dit de volgende modellen:

 • iPhone XS / XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone SE (2e en 3e generatie)
 • iPhone 11 / 11 Pro / 11 Pro Max
 • iPhone 12 / 12 mini / 12 Pro / 12 Pro Max
 • iPhone 13 / 13 mini / 13 Pro / 13 Pro Max
 • iPhone 14 / 14 Plus / 14 Pro / 14 Pro Max

Apple levert de iPhone 15 direct met iOS 17.

Belangrijk is dat er een aantal functies zijn die niet voor alle iPhones met iOS 17 beschikbaar zijn. Volgens Apple komt dit door ontbrekende onderdelen of de prestaties van de chipset. Je kunt bijvoorbeeld alleen AR-effecten toevoegen met handgebaren in selfie video's van de iPhone 12. Hetzelfde geldt voor de "Show and Talk" functie. Deze is bedoeld om interacties met gelabelde objecten te vereenvoudigen voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen.

Titelfoto: Jan Johannsen

86 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar
Jan Johannsen
Content Development Editor
jan.johannsen@galaxus.de

Als leerling op de basisschool zat ik met veel klasgenoten in de woonkamer van een vriend om de Super NES te spelen. Nu krijg ik de nieuwste technologie in handen en test ik het voor je. De afgelopen jaren bij Curved, Computer Bild en Netzwelt, nu bij Digitec en Galaxus. 


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

 • Skeleton Loader

 • Skeleton Loader

 • Skeleton Loader

Opmerkingen

Avatar