Nieuws en trends

Kinderen redden levens: oefen eerste hulp op kleuterleeftijd

Anna Sandner
26.05.2023
Vertaling: machinaal vertaald

Zelfs schoolkinderen zijn in staat eerste hulp te verlenen in een noodsituatie - als ze daarvoor zijn opgeleid en de noodsituatie oefenen. Uit een studie blijkt nu dat zelfs vierjarigen levens kunnen redden in noodsituaties.

Veel volwassenen hebben minstens één keer in hun leven een EHBO-cursus gevolgd - uiterlijk als ze dat voor hun rijbewijs moeten doen. Maar wat als in een acute noodsituatie alleen een kind als hulpverlener in aanmerking komt? Een studie getiteld "Kids save Lives" heeft nu kunnen aantonen dat schoolkinderen niet alleen zeer gemotiveerd zijn om EHBO-methoden te leren, maar ook een beslissende bijdrage kunnen leveren aan het redden van levens, zelfs op kleuterleeftijd.

Leer en oefen actief eerste hulp al in de kindertijd

. Maar twee tot 20 procent van degenen die een hartstilstand krijgen, overleeft die. Dit komt ook doordat veel mensen terugdeinzen om in zo'n geval eerste hulp te verlenen. Dit komt vaak door onzekerheid over hoe correct te handelen. Deskundigen zijn het erover eens dat dit alleen kan veranderen als kinderen leren en oefenen wat ze in een extreem geval moeten doen.

Het team van het International Liaison Committee on Resuscitation heeft nu geconcludeerd dat zelfs vierjarige kinderen in staat zijn een noodsituatie te begrijpen en 911 te bellen. Vanaf zes jaar zijn de meeste kinderen ook in staat om de nodige informatie over te brengen. Een lichaamsgewicht van 40 tot 50 kilo is nodig voor regelmatige hartmassage, dus EHBO-cursussen zijn nuttig vanaf een jaar of tien, waar de juiste stappen geoefend kunnen worden.

Maar om de verlegenheid van kinderen weg te nemen om op jonge leeftijd actief te worden in geval van nood, raden de auteurs van de studie aan om de belangstelling voor eerste hulp al op de kleuterleeftijd te wekken. Op de basisschool zouden de basismaatregelen voor reanimatie dan actief geoefend moeten worden.

Julius onderzoekt - Eerste hulp (Michael Koning, Duits)
Kinderboeken

Julius onderzoekt - Eerste hulp

Michael Koning, Duits

Weet je nog wat je moet doen bij een hartstilstand? Controleer het reactievermogen, doe een noodoproep en begin met hartmassage. Zo eenvoudig kan het zijn om een leven te redden.

Hier zijn de basisstappen nog eens grappig:

Titelfoto: Matej Kastelic/Shutterstock

3 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Wetenschapsredacteur en bioloog. Nog een stukje wijsheid erbij? Blij: "Laat je niet klein krijgen, wees moedig en wild en geweldig" (Pippi Langkous).


Opmerkingen

Avatar