Windows Recall: Permanente schermbewaking nu alleen na activering
Nieuws en trends

Windows Recall: Permanente schermbewaking nu alleen na activering

Debora Pape
10-6-2024
Vertaling: machinaal vertaald

De nieuwe Windows Recall functie werd twee weken lang bekritiseerd vanwege zorgen over gegevensbescherming. Nu reageert Microsoft en past de functie aan.

Groot geheugensteuntje of permanente bewaking? Na hevige kritiek op de nieuwe terugroepfunctie in Windows Copilot computers, heeft Microsoft gereageerd en de functie afgezwakt. De functie zal niet meer standaard geactiveerd zijn en is alleen toegankelijk na inloggen met Windows Hello.

Geheugenondersteuning of controle?

Herinnering is onderdeel van de nieuwe Copilot Plus computers, die vanaf 18 juni verkrijgbaar zijn. Microsoft onthulde dit nieuwe type computer op 20 mei. Microsoft promoot Recall als een geheugenhulp die het makkelijker maakt om informatie of bestanden te vinden in de browser, Verkenner of andere applicaties. Hiervoor wordt ook AI gebruikt. Met behulp van een tijdlijn kun je Recall gebruiken om terug te springen naar specifieke tijdstippen in het verleden en te zien wat je op dat moment op je computer deed.

Windows slaat regelmatig schermafbeeldingen van je scherm lokaal op je computer op. Ze bevatten alles wat op dat moment zichtbaar is op het scherm, inclusief gevoelige inhoud zoals inlogmaskers. AI-algoritmes analyseren de inhoud van de schermafbeeldingen met behulp van beeldherkenning. Hierdoor kun je in Recall zoeken naar specifieke trefwoorden en bijbehorende schermafbeeldingen weergeven.

Recall herbergt grote risico's op het gebied van gegevensbescherming

De verzameling van mogelijk gevoelige gegevens in de schermafbeeldingen en de onversleutelde opslag en analyse ervan hebben alarm geslagen onder voorvechters van gegevensbescherming. De functie is wereldwijd bekritiseerd.

Dit is een permanente controle van de schermactiviteit. Terugroepen zou oorspronkelijk standaard worden geactiveerd. De functie maakt het mogelijk om precies na te gaan wat de gebruiker op bepaalde tijden heeft gedaan. Dit is een groot risico als een apparaat zoekraakt en ook voor bedrijven die hun werknemers graag in de gaten houden. Een hacker is er blijkbaar al in geslaagd om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot gegevens via Recall. Hij vestigde daarmee de aandacht op de gaten in de beveiliging.

Omdat Recall ook schermafbeeldingen maakt tijdens professionele videogesprekken, verschijnen er mensen op de schermafbeeldingen die mogelijk geen toestemming hebben gegeven of zelfs niet van Recall weten.

Het is ook onduidelijk of en hoe Microsoft de verzamelde informatie eventueel voor eigen doeleinden zou kunnen gebruiken. Op dit moment is het de bedoeling dat de screenshots alleen lokaal worden opgeslagen. De kritiek op Recall was zo hevig dat er zelfs verondersteld werd dat de functie helemaal geschrapt zou worden.

Microsoft's reactie op de Recall kritiek

Microsoft heeft nu gereageerd en de functie in ieder geval aangepast. Recall is niet meer standaard geactiveerd, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Bij het instellen van je Copilot Plus computer moet je akkoord gaan met het gebruik ervan. Terugroepen is ook gekoppeld aan Windows Hello. Dit betekent dat je moet inloggen met je Windows PIN, vingerafdruk of gezichtsherkenning om toegang te krijgen tot de gegevens die Recall opslaat. Dit zou je gegevens moeten beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.

Daarnaast worden de gemaakte screenshots en de daaruit verkregen informatie versleuteld.

Omslagfoto: Shutterstock/JLStock

29 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Voelt zich net zo thuis voor de spelcomputer als in de hangmat in de tuin. Houdt onder andere van het Romeinse Rijk, containerschepen en sciencefictionboeken. Bovenal speurt hij naar news uit de IT-sector en slimme dingen.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar