Apple lanceert zijn AI-offensief
Nieuws en trends

Apple lanceert zijn AI-offensief

Vertaling: machinaal vertaald

Siri wordt het middelpunt van Apple's "Persoonlijke Intelligentie". Dit omvat AI-functies die diep in het ecosysteem zijn geïntegreerd. Ondanks de samenwerking met OpenAI belooft Apple dat gegevensbescherming altijd gewaarborgd zal blijven.

Onder de naam "Apple Intelligence" integreert Apple kunstmatige intelligentie (AI) in zijn besturingssystemen voor iPhone, iPad en Mac. De Californiërs presenteerden talloze toepassingen op de WWDC-ontwikkelaarsconferentie. Voor een aantal daarvan werkt Apple samen met OpenAI. De belangrijkste AI-functies op een rij:

 • Siri wordt steeds beter en kan taken in verschillende apps uitvoeren
 • Taal en afbeeldingen genereren in talloze native apps
 • AI-ondersteunde samenvattingen
 • Toegang tot ChatGPT van OpenAI op aanvraag

Focus op persoonlijke context en gegevensbescherming

Apple speelt in op zijn grootste kracht bij het integreren van AI-functies: controle over het hele ecosysteem van apparaten en apps. Andere AI-modellen werken meestal alleen geïsoleerd als een op zichzelf staande app of zijn in het beste geval verweven in één besturingssysteem, zoals bij Microsoft.

Apple Intelligence heeft daarentegen toegang tot de volledige context van alle apparaten die gekoppeld zijn aan een Apple ID. Dit maakt gepersonaliseerde reacties en acties mogelijk. Siri kan bijvoorbeeld een reservering voor een restaurant vinden in een sms en daar een agenda-item van maken.

Dit najaar lanceert Apple zijn AI-offensief op iPhone, iPad en Mac.
Dit najaar lanceert Apple zijn AI-offensief op iPhone, iPad en Mac.
Bron: Apple

Apple lijkt zich ervan bewust te zijn dat veel gebruikers hun wenkbrauwen zullen fronsen bij de gedachte om een AI toegang te geven tot privégegevens. De Californiërs hebben zich daarom gericht op gegevensbescherming. De belofte: persoonlijke informatie blijft altijd beschermd. Eenvoudige verzoeken worden direct op het apparaat verwerkt. Als de rekenkracht van een server nodig is, worden de gegevens uitsluitend naar speciale Apple servers gestuurd. Naar verluidt wordt daarbij niets opgeslagen.

De uitzondering zijn verzoeken waarvoor je ChatGPT ondersteuning wilt. Als je Siri bijvoorbeeld een vraag stelt, controleert het of de externe chatbot zou kunnen helpen - en vraagt het je toestemming voordat het de informatie doorstuurt. Pas daarna gaat het verzoek naar OpenAI. Het IP-adres wordt onherkenbaar gemaakt.

Verwerking in het apparaat, in de cloud en met OpenAI

Waar een prompt wordt verwerkt hangt af van de complexiteit ervan. De chips van Apple verwerken eenvoudige dingen direct op het apparaat - als ze tenminste aan de minimale eisen voldoen. Complexe verzoeken gaan naar servers die worden aangestuurd door krachtigere siliciumchips van Apple.

Voor taken die gedetailleerde externe informatie vereisen, gaat Apple een samenwerking aan met OpenAI. De "Compose" functie in tekstprogramma's kan de hulp inroepen van ChatGPT gebaseerd op het nieuwste GPT-4o model. Het geheel lijkt een soort integratie van de bekende chatbot in Apple's eigen apps. Als je een verzoek naar OpenAI stuurt, geeft Apple alleen de benodigde informatie door.

Op verzoek stuurt Siri verzoeken naar OpenAI. Daar worden ze verder verwerkt door GPT-4o.
Op verzoek stuurt Siri verzoeken naar OpenAI. Daar worden ze verder verwerkt door GPT-4o.
Bron: Apple

Een Siri die meer kan dan timers instellen

Een belangrijk onderdeel van Apple's nieuwe AI is Siri. De spraakassistent stond voorheen niet bekend als bijzonder intelligent. Dat gaat nu veranderen. Apple belooft dat Siri nu gesproken instructies op een natuurlijke manier begrijpt - zelfs als je ze midden in een zin verandert of corrigeert. Siri onthoudt ook verzoeken en kan ze koppelen aan andere commando's als context.

Siri kan ook niet alleen worden bestuurd door spraakopdrachten, maar ook door tekstinvoer. Ze heeft toegang tot de informatie op het apparaat en de inhoud van het scherm. Afhankelijk van de instructies schakelt ze zelfstandig tussen verschillende apps. Als je bijvoorbeeld je paspoortnummer nodig hebt om een vlucht te boeken, kan ze het vinden in een foto in je mediabibliotheek, het kopiëren en op de juiste plaats plakken.

Siri's stem heeft toegang tot de informatie op het apparaat en de inhoud van het scherm.

Siri's stem lijkt niet te zijn veranderd. In tegenstelling tot Google en OpenAI heeft Apple besloten de assistent niet te "vermenselijken".

Tekst- en afbeeldingsgenerator

Generatieve AI-functies vinden hun weg naar talloze apps. Deze zijn vergelijkbaar met de concepten die al bekend zijn van andere modellen. Smart Reply doet suggesties voor een snel antwoord en herkent vragen in een e-mail om ervoor te zorgen dat alles wordt beantwoord. "Herschrijven" suggereert verschillende versies van een tekst in verschillende stijlen. "Proeflezen" controleert grammatica, woordkeus en zinsbouw en doet bewerkingssuggesties die je kunt bekijken en vervolgens accepteren. De "Schrijfgereedschappen" zijn beschikbaar in de volgende apps:

 • Safari
 • Mail
 • Aantekeningen
 • Berichten
 • Pagina's
 • Kenotes
Automatisch gegenereerde reacties in apps zoals Mail zijn ontworpen om tijd te besparen.
Automatisch gegenereerde reacties in apps zoals Mail zijn ontworpen om tijd te besparen.
Bron: Apple

Apple Intelligence genereert niet alleen tekst, maar ook afbeeldingen. In de Notities app bijvoorbeeld kan "Image Wand" worden gebruikt om schetsen om te zetten in mooie illustraties - vergelijkbaar met Microsofts nieuwe AI-functies in Paint.

Een functie met de naam "Image Playground" klinkt als een conventionele afbeeldingsgenerator die een afbeelding creëert op basis van trefwoorden. Omdat dit direct op het apparaat wordt berekend, hoef je waarschijnlijk geen wonderen te verwachten. Het lijkt meer een gimmick voor chats. De nieuwe "Genmojis" - aangepaste emoji's die worden gegenereerd uit een kort tekstvoorstel - vallen in dezelfde categorie. Of van foto's in je mediabibliotheek.

Genmoji's (rechts) en afbeeldingen uit de Image Playground (links) lijken meer op een leuke gimmick dan op een krachtig creatief hulpmiddel.
Genmoji's (rechts) en afbeeldingen uit de Image Playground (links) lijken meer op een leuke gimmick dan op een krachtig creatief hulpmiddel.
Bron: Apple

Afbeelding bewerken in Apple's Foto's app heeft ook een paar AI-ondersteunde functies. Deze zijn echter bescheiden in vergelijking met andere programma's zoals Adobe Photoshop. Het enige voorbeeld dat Apple noemt is het verwijderen van afleidende objecten met behulp van de "Cleanup Tool".

Samenvatten en zoeken

"Samenvatten" kan teksten of informatie samenvatten. Net als Google Gemini of ChatGPT. Apple integreert deze functie direct in native apps. De preview van een e-mail toont bijvoorbeeld niet simpelweg de eerste zin, maar een samengevatte versie van de inhoud. Hetzelfde werkt bij notificaties op het vergrendelscherm - of bij spraakmemo's, die de AI kan transcriberen en samenvatten.

Mail previews of notificaties tonen in één oogopslag de belangrijkste informatie.
Mail previews of notificaties tonen in één oogopslag de belangrijkste informatie.
Bron: Apple

De zoekfunctie wordt ook slimmer en krachtiger. Je kunt afbeeldingen doorzoeken op specifieke inhoud met behulp van een natuurlijke prompt. Bijvoorbeeld "Katie met stickers op haar gezicht". Dit werkt niet alleen in foto's, maar ook in video's.

Prijs, compatibiliteit, beschikbaarheid

Apple Intelligence is gratis - inclusief het gebruik van de ChatGPT-functies. Een OpenAI account is niet vereist, maar kan optioneel worden gekoppeld. De AI-functies werken op Macs en iPads met M1-chip en nieuwer, evenals op de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max.

De bètaversie van Apple Intelligence wordt vanaf de herfst uitgerold met de nieuwe besturingssystemen: iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia. De functies zijn in eerste instantie alleen beschikbaar in het Engels - als je Siri en de taal van je apparaat verandert, zullen ze ook beschikbaar zijn in Zwitserland en Duitsland. Ondersteuning voor andere talen volgt in 2025.

Een gedetailleerde indeling van Apple's nieuwe AI vind je hier:

 • Achtergrond

  Apple's koorddansen

  van Samuel Buchmann

Tijdens WWDC presenteerden de Californiërs nog meer vernieuwingen aan hun software. Een overzicht van de resterende functies vind je hier:

 • Nieuws en trends

  WWDC 2024: De iPad krijgt een rekenmachine - en wat voor een!

  van Michelle Brändle

58 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Mijn vingerafdruk verandert vaak zo drastisch dat mijn MacBook hem niet meer herkent. De reden? Als ik me niet vastklamp aan een beeldscherm of camera, dan klamp ik me waarschijnlijk aan mijn vingertoppen vast aan een rotswand.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar