WWDC 2024: De iPad krijgt een rekenmachine - en wat voor een!
Nieuws en trends

WWDC 2024: De iPad krijgt een rekenmachine - en wat voor een!

Vertaling: machinaal vertaald

Van macOS tot watchOS: Apple presenteert talloze softwarevernieuwingen. Van "eindelijk!" tot "de toekomst is nu!", alles is er.

Apple presenteert tijdens WWDC softwarevernieuwingen voor de hele reeks apparaten, waaronder Apple Vision Pro. Veel dingen kunnen nu worden gepersonaliseerd of duidelijker worden gemaakt. De fabrikant mengt er ook kunstmatige intelligentie in. De OS-updates komen allemaal dit najaar.

iOS18: tekstberichten versturen via satellieten

Het besturingssysteem voor de iPhone bevat nieuwe functies voor meer emotie in chats en een beter overzicht van het startscherm en e-mails.
Je kon al een aantal dingen op het startscherm personaliseren. Nu kun je je achtergrond zien zonder wazig effect en je apps instellen op monochroom. Op deze manier passen de apps in kleur bij de achtergrondafbeelding of nemen ze de kleur van je keuze aan.

Je kunt je startscherm nu aanpassen met kleuren en foto's.
Je kunt je startscherm nu aanpassen met kleuren en foto's.
Bron: Michelle Brändle

Het bedieningscentrum, dat verschijnt als je rechtsboven op het scherm naar beneden veegt, kun je personaliseren: Je kunt nu apps van derden toevoegen naast Wi-Fi, zaklamp en co. en zelfs de volgorde sorteren. Je kunt nu ook snelkoppelingen toevoegen aan het vergrendelscherm om sneller naar notities of Snapchat te gaan.

Twee nieuwe functies zorgen voor meer privacy als je je iPhone loslaat: Vergrendel een app zodat hij alleen wordt geopend als je hem verifieert via Face ID. Of verberg de apps in een map helemaal.

In de Berichten-app heb je nieuwe opties voor meer emoties en effecten. In "Tabbacks" - een snelle antwoordbalk met emoji's - heb je nu toegang tot alle emoji's. Voeg meer beweging toe aan je teksten met effecten: Geef een animatie op voor afzonderlijke woorden, zoals "exploderen" of "stuiteren". Als je op een bepaalde tijd wilt antwoorden, kun je een tijd en datum aan je bericht toevoegen.

Gebruik
Gebruik

Een spannende functie als je berichten moet versturen vanuit een dode zone: vanaf iPhone 14 is dit binnenkort mogelijk via de satelliet. Het geheel zou moeten werken via end-to-end encryptie.

Je e-mails worden ook georganiseerd. Ze worden straks ingedeeld in primaire (contacten), transacties, updates en promoties (reclame). Automatisch of met de hand geselecteerd.

Jouw e-mails worden binnenkort automatisch gesorteerd en gecategoriseerd.
Jouw e-mails worden binnenkort automatisch gesorteerd en gecategoriseerd.
Bron: Michelle Brändle

De kaarten-app brengt nieuwe topografische kaarten en de mogelijkheid om je eigen wandelroutes te maken - ook met offline toegang.

Met de Wallet app kun je binnenkort geld wisselen met andere iPhone-gebruikers zonder dat je je mobiele nummer hoeft in te voeren. Houd gewoon de iPhones tegen elkaar en bevestig met de knop aan de zijkant. Hopelijk gaat het niet te gemakkelijk.

De Foto's app krijgt een heel nieuw uiterlijk. "Het grootste herontwerp ooit", aldus Apple. Apple heeft vooral gewerkt aan het overzicht. De app sorteert bijvoorbeeld op verschillende categorieën:

  • Herinneringen
  • Reizen
  • Mensen en huisdieren
  • Verleden dagen
De foto-app is volledig vernieuwd.
De foto-app is volledig vernieuwd.
Bron: Michelle Brändle

Je kunt ook heen en weer schakelen tussen verschillende dagen, fotocollages weergeven en het geheel delen met één druk op de knop.

iPadOS 18: Rekenmachine haalt het naar de tablet

Naast de eerder genoemde personalisaties, die je ook op de iPhone kunt vinden, is er een nieuwe zwevende tabbalk voor de iPad. Deze verschijnt in je huidige app en stelt je in staat om te navigeren tussen verschillende onderdelen van de app die anders in de zijbalk te vinden zijn. De zwevende tabbalk kan worden uitgerust met drie gewenste functies.

Gebruik de functie "SharePlay" om je iPad-scherm te delen met andere iPad-gebruikers. Zo kun je ze helpen met problemen. Je kunt nu de Apple Pencil gebruiken om te omcirkelen waar een instelling zich bevindt of om een app te verplaatsen. De persoon aan de andere kant ziet dan jouw acties.

En dan nu de meest ongelooflijke app van de WWDC tromgeroffel de rekenmachine!
Het is veel meer dan een eenvoudige rekenmachine De Californiërs hebben er een aantal zeer opwindende functies voor bedacht. Nu kun je veel meer dan 1 + 1 optellen. Schrijf bijvoorbeeld formules met breuken met behulp van de Apple Pencil en laat de resultaten weergeven in een handschrift dat er hetzelfde uitziet.

De rekenmachine heeft de iPad gehaald - en werkt ook via handschrift.
De rekenmachine heeft de iPad gehaald - en werkt ook via handschrift.
Bron: Michelle Brändle

Als je een paar getallen in een kolom schrijft, hoef je er alleen maar een streep onder te zetten - de app begrijpt de hint en voegt de getallen erboven toe. Maar dat is niet alles: de app kan ook grafieken weergeven of interpreteren - van schetsen.

De rekenmachine app kan ook iets met schetsen.
De rekenmachine app kan ook iets met schetsen.
Bron: Michelle Brändle

De Notities app kan nu je handschrift kopiëren. Als je iets wilt corrigeren in geschreven notities, kun je dit net zo gemakkelijk doen als met getypte tekst: Klik en verander. Je kunt ook iets tussen een zin invoegen door de gewenste positie te verplaatsen.

macOS Sequoia: Apple wil meer games voor de Mac

Het nieuwe macOS is ontworpen om je Apple apparaten nog beter te integreren. Met behulp van "iPhone Mirroring" kun je je iPhone op het scherm van de Mac weergeven en gebruiken. Je kunt zelfs het toetsenbord gebruiken om tekst te typen in de geopende apps of heen en weer vegen met het trackpad van je Macbook om de iPhone te bedienen. Met spiegelen kun je ook afbeeldingen van de iPhone rechtstreeks naar de computer slepen en bewerken.

Spiegel en bedien je iPhone op je iMac of Macbook.
Spiegel en bedien je iPhone op je iMac of Macbook.
Bron: Michelle Brändle

De app Sleutelhanger is vervangen door de app Wachtwoorden en beheert nu al je opgeslagen wachtwoorden op een meer georganiseerde manier. De app zou ook op Windows moeten werken.

In Safari is er nu een beter overzicht van de webpagina's. Als je een samenvatting van een artikel wilt, kun je die direct in het browsertabblad weergeven. De functie "Hoogtepunten" markeert de belangrijkste informatie op een pagina voor je.

In de gamingsector is Apple waarschijnlijk nog niet helemaal waar de Californiërs willen zijn. Daarom hebben ze de benodigde ontwikkelaarstools aanzienlijk vereenvoudigd en gepromoot tijdens WWDC. Dit moet het over de hele linie makkelijker maken om games op iPads en iPhones te krijgen.

Met Assasin's Creed Shadows wil Apple zijn assortiment games upgraden.
Met Assasin's Creed Shadows wil Apple zijn assortiment games upgraden.
Bron: Michelle Brändle

Ubisoft heeft "Assassins Creed Mirage" al uitgebracht voor Apple-apparaten. Een gloednieuwe titel "Assassins Creed Shadows" wordt op 15 november toegevoegd. Ubisoft Vice President Marc-Alexis Côté zal ook Prince of Persia persoonlijk aankondigen. Apple zal andere games laten zien zonder commentaar.

Apple toont ook andere toekomstige titels voor de gamende mensen onder de Mac-gebruikers zonder commentaar.
Apple toont ook andere toekomstige titels voor de gamende mensen onder de Mac-gebruikers zonder commentaar.
Bron: Michelle Brändle

visionOS 2: twee 4K-monitoren weergeven

Apple verbetert de mogelijkheden voor de Apple Vision Pro AR-bril. Met behulp van vereenvoudigde programmeeropties (API's) voor ontwikkelaars zal ook het aantal apps gestaag groeien.

De Apple Vision Pro is al compatibel met talloze apps.
De Apple Vision Pro is al compatibel met talloze apps.
Bron: Michelle Brändle

De interactie zou eenvoudiger moeten werken met nieuwe handgebaren: Houd je hand omhoog en tik je vingers tegen elkaar: Zo verschijnt het beginscherm. Om de batterijstatus van de bril te controleren, draai je gewoon je handpalm omhoog. Je kunt ook het volume regelen met een handgebaar.

In de Foto's app is het binnenkort mogelijk om "ruimtelijke foto's" te bekijken. De software zet de foto's die je maakt om in een soort 3D-versie. Je kunt je foto's ook delen met andere Apple gebruikers via "SharePlay".

De Apple Vision Pro werkt ook als beeldschermvervanger. Je kunt er nu een ultrawide scherm mee simuleren. Dit komt overeen met maximaal twee 4K-monitoren. Om de inhoud van je Macbook te spiegelen met de Vision Pro, kijk je gewoon naar het scherm.

Interactie met andere Vision Pro-gebruikers is ook mogelijk, je kunt bijvoorbeeld schaken en de andere persoon tegelijkertijd op het virtuele schaakbord laten weergeven.

Je kunt ook schaken tegen je vrienden die op dat moment niet in de kamer zijn.
Je kunt ook schaken tegen je vrienden die op dat moment niet in de kamer zijn.
Bron: Michelle Brändle

De Apple Vision Pro wordt tot 12 juli gespreid in verschillende landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zwitserland zit er nog niet bij.

Audio en Home: geef Siri maar een knipoog

Er is ook iets veranderd op het gebied van audio en thuis. Je kunt nu in stilte communiceren met Siri met behulp van je Airpods. Als ze je bijvoorbeeld vraagt of je een gesprek wilt aannemen, kun je knikken of met je hoofd schudden.
"Stemisolatie" zorgt voor een helderder geluid tijdens het gesprek zelf. Hierdoor zou degene met wie je praat je beter moeten begrijpen.

In AppleTV+ krijg je meer informatie over de films die je kijkt. Als je geïnteresseerd bent in de naam van een actrice of een liedje dat op dat moment in een film speelt, kun je een balk onderin het scherm weergeven. De informatie wordt daar weergegeven passend bij de huidige scène. AI speelt ook een rol in de films: dankzij AI worden stemmen duidelijker weergegeven als de achtergrondruis in de film anders te hoog is.

Snoopy verschijnt op verzoek als je net een film op AppleTV+ hebt gepauzeerd.
Snoopy verschijnt op verzoek als je net een film op AppleTV+ hebt gepauzeerd.
Bron: Michelle Brändle

Leuke feature: onder de nieuw getoonde screensavers in AppleTV+ zit ook Snoopy :D

watchOS 11: meer controle over afwijkingen

De fabrikant voegt een eigen app toe voor je Apple Watch: "Vitals" laat je je gezondheidsgegevens bekijken die 's nachts zijn opgenomen. Vitals waarschuwt je als deze gegevens buiten je gebruikelijke norm vallen. Bijvoorbeeld als je een snellere hartslag hebt, als je een glas te veel op hebt of als je temperatuur is gestegen door je menstruatie.

De nieuwe Vitalis app toont je je gezondheidsgegevens van gisteravond.
De nieuwe Vitalis app toont je je gezondheidsgegevens van gisteravond.
Bron: Michelle Brändle

Je kunt je training opnieuw evalueren: de antwoorden variëren van makkelijk (1) tot moeilijk (10). Je kunt ook een samenvatting van je training op je iPhone bekijken.
De Apple Watch voegt nu automatisch widgets toe aan het startscherm die je op dat moment nodig zou kunnen hebben. Bijvoorbeeld de vertaling met de juiste taalkeuze als je op dat moment op reis bent, of de huidige status van de Uber-taxi die je hebt besteld. De software maakt gebruik van AI om dit mogelijk te maken.

Rate je afgeronde training.
Rate je afgeronde training.
Bron: Michelle Brändle

Als je meer wilt weten over de vele AI-innovaties, heeft collega Samuel alles hier samengevat:

  • Nieuws en trends

    Apple lanceert zijn AI-offensief

    van Samuel Buchmann

Omslagfoto: Michelle Brändle

143 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

In mijn wereld achtervolgt Super Mario Stormtroopers met een eenhoorn en mixt Harley Quinn cocktails voor Eddie en Peter in de strandbar. Overal waar ik mijn creativiteit kan uitleven, tintelen mijn vingers. Of misschien komt het omdat er niets anders door mijn aderen stroomt dan chocolade, glitter en koffie. 


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar