Tussen draken en kerkers: Een recensie van HeroQuest
Producttest

Tussen draken en kerkers: Een recensie van HeroQuest

Ramon Schneider
17-11-2023
Vertaling: machinaal vertaald

Na drie decennia is het klassieke bordspel HeroQuest terug. Met een mix van nostalgie en moderne elementen wil het spel oude fans inspireren en nieuwe volgelingen voor zich winnen. Zal het standhouden in de hedendaagse spelwereld?

Als je in de vroege jaren '90 op zondag voor je ouders uit bed sloop om naar Scooby Doo te kijken, dan herken je "HeroQuest" vast en zeker van de tv-reclames. De reclame liep in een doorlopende lus.

In HeroQuest kruipen maximaal vier spelers in de huid van mythische helden - barbaar, dwerg, elf en tovenaar. Eén persoon neemt de controle over het spel en leidt je door een labyrint om tegen het kwaad te vechten. Het doel is om epische uitdagingen te overwinnen, schatten te verzamelen en sinistere wezens te verslaan. HeroQuest is een semi-coöperatief spel waarin één persoon de antagonist Zargon speelt en de anderen als helden optreden.

Oorspronkelijk werd HeroQuest in 1989 uitgegeven door Milton Bradley (MB) in samenwerking met Games Workshop. Het was een van de eerste bordspellen met elementen uit de toen populaire pen & papier rollenspellen zoals Dungeons & Dragons. Na een kortstondig succes werd het spel in 1993 verkocht aan Hasbro en raakte het langzaam in de vergetelheid. In de jaren daarna kwamen er opvolgers zoals "Advanced HeroQuest" en "Warhammer Quest", maar deze waren complexer en veranderden het eenvoudige spelprincipe van HeroQuest. Het origineel werd een felbegeerd verzamelobject en bleef verankerd in de harten van veel fans.

In 2022 werd HeroQuest nieuw leven ingeblazen dankzij een crowdfundingcampagne op initiatief van Hasbro en Avalon Hill. De nieuwe editie behoudt het klassieke spelprincipe en voegt moderne elementen toe, zoals een companion app die de spelleider kan vervangen.

Wat de experts zeggen

Om HeroQuest te kunnen testen, helpt de Brettspielverein Zofingen ons. Eens per maand komt de groep bij elkaar voor een grote bordspelavond. Van korte kaartspelletjes tot strategiereuzen die meerdere uren duren, alles komt op tafel.

De vreugde is groot als de helden ten strijde trekken.
De vreugde is groot als de helden ten strijde trekken.
Bron: Lukas Schär

De bordspelexperts vulden voor ons een vragenlijst in en beoordeelden HeroQuest in verschillende categorieën. Drie dingen vielen de testers op: HeroQuest is een epos, een spel duurt lang. Het spel is daarom niet geschikt voor een snel spelletje tussendoor. De Zofingen bordspelgroep beoordeelde ook een hoge geluksfactor. Geen wonder? Het spel komt uit de VS en Amerikaanse spellen staan berucht om veel dobbelstenen en een hoge geluksfactor. Tot slot hebben de professionals de kwaliteit van het spelmateriaal geprezen. Een pluspunt voor een spel dat veel uitbreidingen heeft en dus jarenlang speelplezier belooft.

Naast de vragenlijst konden de speltesters ook commentaar geven. Ze hadden kritiek op het feit dat de personages meer van elkaar mochten verschillen. Daarnaast heeft de spelleider een te machtige rol: "De vaardigheden van de spelleider zijn te sterk. Hij heeft het makkelijk om de tegenstanders te vernietigen". Al met al gaf iedereen aan genoten te hebben van HeroQuest en slechts één van de vijf spelers zou HeroQuest niet nog een keer willen spelen.

De kwaliteit van de personages in HeroQuest is erg hoog.
De kwaliteit van de personages in HeroQuest is erg hoog.
Bron: Lukas Schär

Conclusie: Een klassieker voor fantasyfans

De nieuwe editie van HeroQuest biedt een nostalgische reis met moderne aanpassingen. De vraag of het de vergelijking met nieuwere, complexere spellen zoals "Gloomhaven" doorstaat, hangt uiteindelijk af van persoonlijke smaak. Als je op zoek bent naar een snelle onderdompeling in heroïsche fantasieavonturen en de charme van de jaren '80 en '90 waardeert, is HeroQuest misschien iets voor jou.

Coverfoto: Lukas Schär

18 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Ik geniet van mijn vrijheid op de motor, wek mijn jachtinstincten op bij het vissen en laat mijn fantasie de vrije loop achter de camera. Ik krijg betaald om van 's nachts tot 's ochtends van alles en nog wat met speelgoed te doen.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

  • Skeleton Loader

  • Skeleton Loader

  • Skeleton Loader

Opmerkingen

Avatar