Van roker met overgewicht tot wereldrecordhouder planking
Nieuws en trends

Van roker met overgewicht tot wereldrecordhouder planking

Kim Muntinga
25-5-2023
Vertaling: machinaal vertaald

De 53-jarige Tsjech Josef Šálek heeft onlangs een nieuw, ongelooflijk wereldrecord planking gevestigd. Hij hield het aanzienlijk langer vol dan de duur van een gewone werkdag in de inspannende houding waarbij hij zijn onderarmen ondersteunt.

De buikspieren trillen. Je hoofd is knalrood en je zit in de onderarmsteun. Je bent de seconden al aan het tellen. Ze willen niet voorbijgaan. Je voelt je lichaam al. Elke spier. Hoe lang hou ik het nog vol? Iedereen die wel eens planking heeft geprobeerd, zal dit precies weten. Als je je afvraagt hoe lang je het echt moet volhouden met planking om de oefening effectief te laten zijn: niet zo lang. Tussen de 30 en 60 seconden is altijd genoeg. Niet de duur van de plankoefening is belangrijk, maar vooral de techniek.

Het was echter de duur die telde voor Josef Šálek, bijgenaamd Joska. De 53-jarige Tsjech vestigde een nieuw wereldrecord voor de langste tijd op de plank tijdens het Avatar Festival in Pilsen in het weekend met een indrukwekkende negen uur, 38 minuten en 47 seconden. Het record was eerder in handen van de Australiër Daniel Scali met een tijd van negen uur, 30 minuten en één seconde.

Josef Šálek alias Joska gaat tot het uiterste in zijn wereldrecord.
Josef Šálek alias Joska gaat tot het uiterste in zijn wereldrecord.
Bron: Guinness World Records

Wie is Joska?

Joska's verhaal is niet alleen bijzonder, maar ook heel inspirerend. Zoals hij Guinness World Records meldt, had hij vijf jaar geleden 15 kilo overgewicht en leefde hij een niet zo gezond leven. Hij dronk regelmatig alcohol en rookte veel.

Maar een bepaald moment dat mijn leven veranderde, bracht me tot deze transformatie. Daarom wil ik iets met de wereld delen: Het maakt niet uit hoe oud je bent, je kunt altijd veranderingen aanbrengen om je gelukkiger, vitaler en gezonder te voelen
Josef Šálek in Guinness World Records

Maar zijn transformatie was allesbehalve normaal en soepel. Toen Joska eind 2019 op reis was naar Sri Lanka, wilde hij overstappen in de Verenigde Arabische Emiraten. Bij de paspoortcontrole werd hij echter gearresteerd vanwege een verwisseling van identiteiten. Naar eigen zeggen moest hij enkele maanden in de gevangenis doorbrengen totdat de zaak was opgelost.

Hij zegt dat het hem lukte om mentaal sterk te blijven en een positieve houding te behouden in deze tijd, vooral door te sporten, inclusief een strikt persoonlijk trainingsprogramma. Hij heeft zijn ervaringen ook vastgelegd in een boek getiteld "Zlaté dno". Hij gelooft dat deze levensles hem heeft geholpen om zijn pijnbarrières te overwinnen en dit record te bereiken.

Schildkröt Fitnessmat (15 mm)
Yogamat
45,99 EUR

Schildkröt Fitnessmat

15 mm

Tunturi Fitnessmat (15 mm)
Yogamat

Tunturi Fitnessmat

15 mm

Schildkröt Fitnessmat (15 mm)
45,99 EUR

Schildkröt Fitnessmat

15 mm

Tunturi Fitnessmat (15 mm)

Tunturi Fitnessmat

15 mm

Test jezelf!

Je hoeft natuurlijk niet op jacht te gaan naar dit nieuwe wereldrecord, maar misschien ben je wel nieuwsgierig en wil je het planking proberen. De plank is een van de beste lichaamsgewicht oefeningen: Ideaal om het hele lichaam te versterken. Je kunt het overal doen en in theorie heb je geen apparatuur nodig. Tegelijkertijd kunnen een paar producten je helpen. Met name een turnmat als basis of een plankplank moeten het makkelijker voor je maken om te beginnen met trainen.

Coverfoto: Josef Šálek

37 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Mijn interesses zijn gevarieerd, ik geniet gewoon graag van het leven. Altijd op zoek naar nieuws over darten, gamen, films en series.


Deze artikelen kunnen je ook interesseren

Opmerkingen

Avatar