Nieuws en trends

Van roker met overgewicht tot wereldrecordhouder planking

Kim Muntinga
25.05.2023
Vertaling: machinaal vertaald

De 53-jarige Tsjech Josef Šálek vestigde onlangs een nieuw, legendarisch wereldrecord planking. Hij volhardde in de inspannende houding met de onderarmsteun aanzienlijk langer dan de duur van een gewone werkdag.

Je buikspieren trillen. Je hoofd is blozend en je zit in onderarmsteun. Je telt de seconden al af. Ze willen niet eens voorbijgaan. Toch voel je je lichaam al. Elke spier. Hoe lang hou ik het nog vol? Iedereen die ooit planking heeft geprobeerd zal dit precies weten. Als je je afvraagt hoe lang je planking echt moet volhouden om de oefening effectief te laten zijn, dan is dat niet zo lang. Af en toe 30 tot 60 seconden is voldoende. De doorslaggevende factor bij planking is niet de duur van de oefening, maar vooral de techniek.

De duur van de oefening is de belangrijkste factor.

Het was echter de duur die ertoe deed voor Josef Šálek, bijgenaamd Joska. De 53-jarige Tsjech vestigde een nieuw wereldrecord voor de langste tijd in de plankpositie tijdens het Avatar Festival in Pilsen in het weekend met een indrukwekkende negen uur, 38 minuten en 47 seconden. Eerder was het record in handen van de Australiër Daniel Scali met een tijd van negen uur, 30 minuten en één seconde.

Josef Šálek aka Joska geht bei seinem Weltrekord bis an seine Grenzen.
Josef Šálek aka Joska geht bei seinem Weltrekord bis an seine Grenzen.
Foto: Guinness World Records

Wie is Joska?

Joska's verhaal is niet alleen bijzonder, maar ook heel inspirerend. Zoals hij vertelt Guinness World Records, had hij vijf jaar geleden 15 kilo overgewicht en leefde hij een niet zo gezond leven. Hij dronk regelmatig alcohol, rookte veel.

Aber ein bestimmter Moment, der mein Leben veränderte, brachte mich zu dieser Transformation. Deshalb möchte ich der Welt etwas mitgeben: Egal, wie alt man ist, man kann immer Veränderungen vornehmen, um sich glücklicher, vitaler und gesünder zu fühlen
Josef Šálek in Guinness World Records

Maar zijn transformatie was allesbehalve normaal en soepel. Toen Joska eind 2019 op reis was naar Sri Lanka, wilde hij overstappen in de Verenigde Arabische Emiraten. Maar daarbij werd hij bij de paspoortcontrole gearresteerd vanwege een verkeerde identiteit. Naar eigen zeggen moest hij vervolgens enkele maanden in de gevangenis doorbrengen tot de zaak was opgelost.

Voornamelijk door sport, inclusief een streng persoonlijk trainingsprogramma, was hij erin geslaagd om in deze tijd mentaal sterk te blijven en een positieve instelling te behouden. Hij legde zijn ervaringen ook vast in een boek getiteld "Zlaté dno". Vanuit zijn oogpunt heeft deze levensles hem geholpen zijn pijnbarrières te overwinnen en dit record te behalen.

Schildkröt Fitnessmat (15 mm)
29,23

Schildkröt Fitnessmat

15 mm

172

Test jezelf!

Je hoeft dit nieuwe wereldrecord natuurlijk niet na te jagen, maar misschien ben je nieuwsgierig en wil je het planken eens uitproberen. De plank is een van de beste lichaamsgewicht oefeningen: Ideaal om het hele lichaam te versterken. Je kunt het overal doen en in theorie heb je geen apparatuur nodig. Tegelijkertijd kunnen sommige producten je helpen. Vooral een oefenmat of een plankplank moeten het je gemakkelijker maken om met je training te beginnen.

Titelfoto: Josef Šálek

36 mensen vinden dit artikel leuk


User Avatar
User Avatar

Mijn interesses zijn gevarieerd, ik geniet gewoon graag van het leven. Altijd op zoek naar nieuws over darten, gamen, films en series.


Opmerkingen

Avatar